Antal besökare

onsdag, augusti 08, 2012

Ibland sitter jag och fnittrar åt okunskap

När folk inte vet vad genus är, vad det innebär och att de tycker det är hemskt (man ska väl ändå inte byta kön då?).

Många av de jag läser och pratar med förstår inte innebörden av vad genus är.

För att förklara det så att en 5åring ska fatta:

Genus innebär att alla är ok (oavsett kön, färg eller form), att alla ska få samma chans i livet och att alla ska få göra vad man vill utan inverkan.

Självklara saker kanske du tycker men så är det inte. Hur många gånger har du inte hört (eller kanske till och med sagt) någon säga till en pojke: "men du kan väl inte leka med dockan, det är ju en tjejleksak."

Hur många gånger ska man höra, se, känna att färger spelar roll? Blått kan bara killar ha. Men tjejer då? Tycker inte de om blått? Eller tvärtom rosa är ju en tjejfärg! Pojkar får inte ha/tycka om den färgen?

Går man in i vilken klädes affär som helst och tittar på barnens kläder så sr man pojkarnas kläder där det är "coola" dinosaurier, bilar och annat typiskt "pojkigt". Allt detta är dessutom i mörka eller färgerna (svart, blått, grönt och andra typiska "pojkfärger"), flickornas kläder är rosa, ljusa, med puffärm och paljetter/glitter och gärna med en söt, gullig häst eller annat "typiskt" tjejigt.

Varför ska jag begränsa mina barn? Varför kan inte jag få välja tuffa lila klänningar med traktorer och bilar?

Eller varför inte en mörkblå tröja med en söt gullig liten glittrig nallebjörn?

Folk brukar säga att man får ju ta kläder från bådas avdelningar om man vill. Men majoriteten gör inte så. Vi begränsar barnen istället för att få folk att "tro" att man byter kön på barnen.

Genus handlar inte om begränsningar, det handlar om att ge alla barnen alla möjligheter istället för att begränsa dem och sätta dem i olika fack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar