Antal besökare

måndag, december 17, 2012

Disney väljer bort nidbilder

Och hela Sverige gormar. Rasande skrivs det på Facebook om hur de förstör "Kalle Ankas jul" och hur fel det är.
Det är ju vi vuxna som gormar, barnen kommer nog inte alls känna någon skillnad och själv kan jag tycka att det är rätt att Disney anpassar filmen till dagens standard. Filmen är ju trots allt över 80år gammal.

Som Lady Dahmer skrev:

"Eftersom snart 20 000 personer på mindre än ett dygn har gått med i fb-gruppen "Vi som vill ha kvar den svarta dockan på julafton" (jo, den heter så), och eftersom det finns ett stort antal grupper här som "värnar rätten" att få säga negerboll (den största samlar över 26 000), så sitter jag och tänker att det kanske är dags att påminna om några grundläggande saker: 1. Det är aldrig den som trycke
r ner eller mobbar som har tolkningsföreträde när det gäller vad som är okej att säga, visa eller göra. 2. Det eventuella glädje någon kan få ut av att se stereotyper av svarta i tv eller säga neger är alltid betydligt mindre än det obehag som den utsatte känner. Glädjen är dessutom av samma slag som den glädje mobbaren på skolgården erfar. 3. Tradition är inte en ursäkt för att sluta tänka. Att man gjort dumma saker länge är en verkligt dålig anledning att fortsätta.
Till er som får julen förstörd för att Disney klipper bort stereotyperna, kan jag trösta er med att scenerna finns på youtube. Så ni kan ändå samlas och se klippet tillsammans, och samtidigt kanske förarga er över andra företeelser som en gång omfattats av traditionen, men som de flesta civiliserade länder valt att ta bort för att man helt enkelt tyckte att det var dåliga traditioner: häxbränning, slaveri, apartheid, judeutrotning, med mera. God jul!"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar